V. Danauskienė: ataskaitos duomenys mūsų, kaip politikų, nepuošia

Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroro pavedimu Lazdijų rajono savivaldybės Kontrolės ir audito tarnyba atliko auditą dėl vadinamųjų čekiukų lėšų panaudojimo 2019–2023 metų kadencijos tarybos nariams teisėtumo ir tikslingumo.

Tokį pavedimą praėjusių metų pabaigoje savivaldybės tarybos Kontrolės komitete vienbalsiai įtraukėme į Tarnybos metinį veiklos planą.

Šių metų birželio 5 dieną mano, kaip savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto pirmininkės, prašymu savivaldybės tarybos nariams buvo pateikta šio audito ataskaita, tačiau joje tarybos narių tapatybės buvo paslėptos, įvardijant politikus atskirai jiems suteiktais kodais, iš ko nebuvo galima atskirti, apie kurį konkrečiai tarybos narį ataskaitoje kalbama.

Birželio 6 dieną raštu kreipiausi į Lazdijų rajono savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybą, prašydama audito ataskaitą padaryti viešą, motyvuojant viešojo intereso ir visuomenės poreikio žinoti argumentais.

Kontrolieriaus tarnyba kitą dieną atrašė, kad kreipėsi į prokuratūrą, ar gali tokią audito ataskaitą pateikti!

Prokuratūros raštas atėjo pirmadienį. Antradienį minėta ataskaita buvo įdėta savivaldybės interneto svetainėje ir yra visiems viešai prieinama.

Audito ataskaitoje pateikti duomenys mūsų, kaip politikų, nepuošia. Ir čia yra atsakomybė bendrai mums visiems, kaip išrinktiesiems valdžios atstovams.

Pagal galiojančius teisės aktus tokios ataskaitos privalomos svarstyti ir tarybos komitetuose. Turėsime padaryti ir tai. Kaip ir priimti vertinimą: mes – politinį, prokurorai – teisinį.

Jeigu klausiate mano asmeninės nuomonės, tai aš matyčiau čia dvi priežastis, kodėl daugelį metų visas šis bardakėlis tęsėsi.

Pirma – esamos kontrolės sistemos neveikimas, nes man dar gali būti suprantama, kad buhalterijos ar teisės skyrių darbuotojai – nuo atsakingų specialistų iki vadovybės – dėl vis dar gajos baimės prarasti darbą „nematė“, jog esama tvarka yra ydinga ir keistina.

Bet antra – kad nei įstaigos vadovai, šiuo atveju – savivaldybės administracijos direktoriai, nei savivaldybės kontrolieriai, kuriems įstatymu „akmenin įkalta“ prievolė kontroliuoti išmokų mokėjimo ir atsiskaitymo tvarkas, dešimtmečiais nesivargino bent formalaus patikrinimo atlikti ir pastabų surašyti, jog ne viskas yra gerai ir kad vieną dieną viskas tas „negerai“ baigsis didžiuliu sprogimu. Šito palikti neįvertinus šiandien būtų neatsakinga klaida, kuri neleistų bent iš dalies atstatyti politikos bendrai ir savivaldybės tarybos prestižo rinkėjų akyse. „Lazdijų

Vilma Danauskienė, savivaldybės tarybos narė, Kontrolės komiteto pirmininkė, „Lazdijų žvaigždė“ (2024-06-14)

Autoriaus nuotrauka: 

Komentarai

Teisybė 100%, bet kontrolierius suka uodega,nes bijo ,,pirmosios,, ir vynioja vata, trenkt visus vagis iš tarybos velniop kartu su susiteršusia vadove.

Kažkaip pastebėjau kad merės patarėjos giminaičiai vis daugiau darbo vietų užima rajone, gal ir pati patarėja kartais ruošiasi užimti merės vietą, jei kas nutiks po čekučių skandalo merei?o gal čia tik sutapimas?

Tai kiek žinau meras yra renkamas, o ne vienas užima kito vietą

Tai čia ne Vilnius, o Lazdijai, visi vieni kitus pažįsta ir daug kieno giminės gyvena čia, tai kur man dirbt, jeigu aš čia gimiau ir gyvenu visą laiką?

Tai, kaip suprantu, Danauskienė jokių Tarybos nario išmokų neima, traktuoja kad išlaidų nebuvo nei anksčiau, nei dabar, ar kaip?

Pastebėjimas Kapčiamiesčio sen. Vainežeri dvaro sodyba prie p. Margelio tiesiog traukė lankytojus viskas buvo idealiai sutvarkyta. Apsilankius nustebau matosi kad visur trūksta tvarkos, prie Pliaterytės paminklo gal galės o gal žolė kaip šienas sudžiūvę, teritorija bandyta šienauti bet... suoliukai arba apaugę žolėmis, arba po vadinamo šienavimo apnešti žolėmis. Matosi kad tuoj laužavietėj bus sukūrenta visa kas buvo kažkieno sukurta. Viskas prašosi priežiūros, ir dažų. Kapčiamiesčio tai nepuošia seniūne.. o gal ir turizmo valdžia turėtų atkreipti i tokią netvarką dėmesį, a bet jau po rinkimų...

Kapčiamiesčio ir miesteliui bei prie bažnyčios reikia apsilankyti, žolė nusispjaut seniūne.

Palaukim teismo verdikto ir ,,viskas bus gerai" kaip jinai (merė mėgsta visiems taip muilinti smegenis), bet manau greitu metu bus iš..ta teismo sprendimu.

Tegu gražulevičius nuvažiuoja i Pinčiaragio gyvenvietę, Kapčiamiesčio sen. Viskas baigia sunykti, taip apleista kad net gaila nes prie Margelio tikrai buvo idealiai sutvarkyta. Gal merė nuvažiuotų pasižiūrėt kaip seniūnas susitvarkis nes dabar tik renginiuose pasėdi pasišypso.

Seniūnas galėtų bent šiukšledėžę ir toletą pastatyt. Vainežerį. Kapčiamiesčio seniūnija. Patikrai labai labai apleista.

Kapčiamiestis tikrai labai gražus miestelis, tik gaila apleistas