B. Rūtelionis: raginu ūkininkus kreiptis dėl kompensacijų. Pagalbos prašiau net pas dekaną

Skubiai kreipiuosi į rajono ūkininkus ir visus žemdirbius. Gal ne visi dar skaitėte informaciją „Lazdijų žvaigždėje“ ir savivaldybės internete apie tai, kad, remiantis Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos ir Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos stočių duomenimis, daugelyje mūsų rajono seniūnijų fiksuotas didelės žalos žemės ūkiui padaręs stichinis meteorologinis reiškinys – sausra augalų vegetacijos laikotarpiu. Šis faktas aptartas rajono savivaldybės Ekstremaliųjų situacijų operacijų centro posėdyje. O vakar savivaldybėje, Ekstremaliųjų situacijų operacijų centro posėdyje, jau priimtas sprendimas skelbti dėl sausros ekstremaliąją situaciją visoje savivaldybės teritorijoje.

Kad sausra būtų pripažinta ekstremaliu reiškiniu, ji turi atitikti bent vieną iš Ekstremaliųjų įvykių kriterijų sąraše patvirtintų kriterijų: ji turi būti sukėlusi žemės ūkio augalų žūtį, skaičiuojant per visą rajoną ne mažesniame nei 10 hektarų plote.  

Kaip tai padaryti, ir savivaldybės Kaimo ir žemės ūkio plėtros skyriaus darbuotojai, ir aš pats aiškinu telefonu. Vieniems skambinu pats, kiti skambina man. Aiškinu, kad tai ypač svarbu tiems, kurie su supirkėjais turi sudarę sutartis. O jose gali būti numatyta, kad jei koks Jonas ar Petras nepristatys sutarto kieko grikių, miežių ar kitų grūdų, jo laukia nemažos piniginės baudos. Jų mokėti nereikės, jei ūkininko, sudariusio sutartį, plotuose bus nustatyta augalų žūtis dėl sausros. Todėl būtina kuo skubiau kreiptis į Nacionalinę mokėjimo agentūrą ir pagal jos nustatytus reikalavimus užfiksuoti išdžiūvusius plotus ten, kur taip nutiko.  

Ir ne vien tai. Raginu visus ūkininkus, kurių sausra neaplenkė, o tokių, žinau, bus dauguma, kreiptis raštu į savivaldybės merę Ausmą Miškinienę dėl kompensacijų.

Tokios kompensacijos, kurios mokamos ne iš savivaldybės, o iš valstybės biudžeto, yra numatytos Rekomendacijose ūkio subjektams dėl veiksmų ekstremalaus įvykio – stichinio ar katastrofinio meteorologinio ar hidrologinio reiškinio, sukėlusio žemės ūkio augalų žūtį.

Aš pats, kaip savivaldybės tarybos Kaimo reikalų ir aplinkosaugos komiteto pirmininkas, žalų vertinimo ekspertas ir žemės ūkio specialistas pagal turimą išsilavinimą, jau susisiekiau su Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos atsakingais specialistais. Sutarėme, kad, surinkus visus savivaldybėje gautus ūkininkų prašymus dėl žalos kompensavimo, juos nagrinėti perduosime specialiai Agronomijos fakultete esančiai komisija, kuri, jei reikės, atvažiuos į Lazdijus apžiūrėti sausros sunaikintų plotų.  

Svarbiausia, kad jūsų prašymai būtų gauti raštu. Kreipiausi net į Lazdijų dekanato dekaną, kad jis paprašytų visus kunigus šį sekmadienį bažnyčiose per šv. Mišias paraginti žmones kreiptis dėl kompensacijų primenant, kad tai būtina padaryti kuo skubiau. Žinant, kad šiuo metu Žemės ūkio ministerijai vadovauja patyręs specialistas, taip pat ir ūkininkas Kazys Starkevičius, seniai pelnęs ūkininkų pasitikėjimą dėl savo išmintingų sprendimų ir nuolatinio bendravimo su žemdirbiais, galime tikėtis gauti kompensacijas, kad ir nedideles, pagal valstybės išgales. Žinoma, jei sėdėsime rankas sudėję, jei patingėsime parašyti ir jų paprašyti, tai niekas mums nepadės. Noriu, kad šia žinia pasidalintumėte su ūkininkaujančiais draugais, giminėmis, kaimynais. Nes ne visi dabar laikraščius skaito. Labai norime Jums padėti, tačiau pirmiausia turite iniciatyvą rodyti patys.   

Benius Rūtelionis, rajono savivaldybės tarybos Kaimo reikalų ir aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas, „Lazdijų žvaigždė“ (2024-10-04)

Autoriaus nuotrauka: 

Komentarai

Beniau tai būsi meru kaip ausmą išvys?

Bibliotekininkių šūkis: tapkime daugiausia skaitančia savivaldybe Lietuvoje. Direktore jau net juoktis nesinori bibliotekos uždaromos, arba dirba savaitėje vieną ar dvi dienas ir dar jūs norit tapt geriausi skaitančia savivaldybe. Juokinga ir graudu.

Verk ,straipsnis ne apie tai

Verk nėra ko bet teisingai pastebėta jau kaimuose bibliotekos uždarinėjamos o ir likę jau dirba po vieną ar dvi dienas į savaitę. Matosi kad kažkas nesusitvarko su darbu.direktorė nesigauna vadovaut:)

Neviduriuok.

Teisingai niekas neina į tas bibliotekas

Uždaryt tas bibliotekas šitiek prikišta žmonių o niekas neskaito. O ir direktorė papuolė prasta.

Cirkininkai viešojoje bibliotekoje sėdi kurauskienė, Aidas ir dar kelios moterėlės. Oho kokis renginys, mielos ponios pradėkit dirbt. Direktore matom tikrai nesugebi bet ko pavaduotoja pradėjo taip prastai dirbt tai nesuprantam, kiba ketina ir ji iš rajono išvykti.

O tai čia ne žemės ūkio skyriaus darbas, jie turėtų bendraut su ūkininkais.

O žemės ūkio vedėja ir pavaduotojas užsiėmę rinkimais ir ūkininkai jiems p.......!

Nu jo pas pavaduotoją koncervatorių plakatas kabo, dzin jam darbas ?

Specialistai irgi kažkokie atsipalaidavę, nerūpi jiems žemdirbiai?

Turėtų bendraut, bet nebendrauja.

Na Beniau,kaip kaimo reikalū komiteto pirmininkas vyk n….žemės ūkio vedėja kartu su jos pavaduotoju,nes dar tokiū negebančiū vadovū źemes ukio reikaluose nebuvo..

Neišvys Benius nes pavaduotojas jo giminaitis , žmones kalba. Dar kalba kad vedėja irgi Artūrą palaiko? Nu ko norėt iš skyriaus tvarkos nebuvo ir nebus?