A. Margelis: „Kad tiek metų išlikau mero poste, buvo ir J. Augustino nuopelnas“

Buvęs meras A. Margelis sveikino B. Jaskelevičienę, išleidusią J. Augustino karikatūrų knygą.            

Pristatyta antroji J. Augustino karikatūrų knyga ir atidaryta paroda Lazdijų krašto muziejuje.  

„Aš,  jūsų nuolankus tarnas ir Lazdijų krašto metraštininkas, šią epopėją kurdamas, kasinėdamas ir tyrinėdamas netikėtai aptikau neįkainojamą vertybę, kuri pasirodė esanti Kūrėjo žmonėms padovanota. Toji vertybė –  tai jo suteikiama galimybė kiekvienam žmogui iš kiekvieno kito žmogaus personažą, pagal savo išmanymą, susikurti“, –  rašė žinomas karikatūristas, politinės satyros piešinių meistras Jaunius Augustinas, kurio knygą po mirties išleido jo gyvenimo draugė Bronė Jaskelevičienė.  

Tai jau antra žinomo karikatūristo knyga, joje yra 187 piešiniai. Kai kurie jau publikuoti, kai kurie dar niekur neeksponuoti ir pirmą kartą išleisti į dienos šviesą.

 Knygos išleidimo proga Lazdijų krašto muziejuje vyko J. Augustino karikatūrų parodos, kuri ir dabar eksponuojama, atidarymas: dalyvavo  knygos sudarytoja B. Jaskelevičienė, piešinių autoriaus sūnus su šeima, kiti artimieji, buvęs meras Artūras Margelis, veisiejietė Daina Kaknevičienė, rašytojas Algimantas Mikelionis ir kiti.

Renginio metu pasakyta daug gražių žodžių apie gydytojo J. Augustino gyvenimą ir jo piešinius.  

B. Jaskelevičienė atskleidė, kad knyga išleista verslininko Kęstučio Stabingio paramos dėka – jo anksčiau nepažinojo, nebuvo sutikusi. J. Augustino gyvenimo draugė papasakojo apie šio autoriaus patirtas gyvenimo negandas, kaip jis tapo gydytoju, apie pasirinkimą dirbti Lazdijų rajone. Moteris teigė, kad J. Augustinas buvo plačios erudicijos žmogus, labai apsiskaitęs, jis itin džiaugėsi sulaukęs Atgimimo, buvo vienas iš pirmųjų Sąjūdžio narių.  

B. Jaskelevičienė pasakojo, kad J. Augustinas surengė labai daug savo piešinių parodų ir tik dvi – Druskininkuose ir Seime – autoriui bei jai  sukėlė nusivylimą: ,,Daug neigiamų atsiliepimų autorius gavo po Druskininkuose surengtos parodos, jie buvo surašyti į sąsiuvinį, kurį po parodos Jaunius pasiėmė ir niekam nerodė. Ne visi žmonės suprato tuos  aštrius politinius šaržus, o parodoje Seime daug piešinių jam neleido eksponuoti, cenzūravo, tiesiog bijojo”.

Buvęs meras, o dabar savivaldybės tarybos narys A. Margelis prisiminė, kaip pirmą knygą, pavadintą ,,Margeliada”, J. Augustinas išleido su piešiniais apie jį.

„Aš nepykdavau, kai pasirodydavo laikraščiuose piešinys apie mane, gal tik žmona turėdavo pastabų.  Suprasdavau, kad jis labai taikliai piešia, tiksliai  atkartodamas mano veido bruožus ir barzdą. Jis tikrai buvo labai gabus dailininkas, greitai pagaudavo esmę, taip pat jis buvo labai geras gydytojas. Su juo buvo malonu bendrauti, mes gerai sutardavome. Kad aš tiek metų išlikau mero poste, buvo ir J. Augustino nuopelnas, nes jis mane savo piešiniais reklamavo“, – sakė A. Margelis.

Buvusi veisiejietė, šiuo metu Druskininkuose gyvenanti D. Kaknevičienė pastebėjo, kad J. Augustinas iki mirties labai gražiai sugyveno Druskininkuose su B. Jaskelevičiene, rūpindamiesi vienas kitu.  Ji įsitikinusi, kad jo taiklūs, satyriniai piešiniai apie politikus, jų poelgius ilgai išliks atmintyje.       

Kęstas Sukackas

Lazdijų krašto muziejaus nuotr.

 

 

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Kas tiesa - tai nėra melas. Puikus renginys. Tik, o tik... gaila ir graudu, bet yra kaip yra. Rajono politikų užmarštis ar nenoras padėkoti žmogui - J. Augustinui. O gal valdžioms jau gana, juk JIs jau A+A. Tai mano filosofinė retorika. Žinokime ..... gyvename tik kartą.

Artūrai jau pats laikas auginti anūkus, užleisk vietą jaunesniems. Nesuprantu kas jiems darosi, kaip pradeda vadovauti - tai amžiams, lyg nebūtų kam pekeisti, atsinaujinti.