Rundalės pilis: Istorijos ir architektūros perlas vos už kelių žingsnių nuo Lietuvos

Asociatyvi nuotr.

Rundalės pilis (Rundāles pils) yra vos už kelių dešimčių kilometrų nuo Lietuvos sienos, todėl tai ideali vienos dienos kelionės kryptis lietuviams. Pilis yra Latvijos pietuose, maždaug už 80 km nuo Rygos ir tik apie 16 km nuo Bauskės miesto. Iš Lietuvos sostinės Vilniaus iki Rundalės pilies galima nuvažiuoti per maždaug 2,5–3 valandas, o iš Kauno – dar greičiau, per maždaug 2 valandas.

Atraskite Rundalės rūmų išskirtinumą – žymiausią baroko ir rokoko architektūros paminklą Latvijoje, esantį netoli Lietuvos-Latvijos sienos! Ši istorinė ir architektūrinė brangenybė  puikiai tinka tiems, kurie nori vienos dienos kelionės, leidžiančios pasinerti į XVIII a. baroko ir rokoko architektūrą bei kultūrą. Kadangi Rundalės pilis ir jos apylinkės siūlo daugybę pramogų, per dieną galima spėti aplankyti ne tik pačią pilį, bet ir pasivaikščioti po garsųjį prancūziško stiliaus sodą.Šiuose įspūdinguose rūmuose galėsite pasigrožėti 43 restauruotais kambariais, dviem paradinėmis salėmis ir dideliu baroko stiliaus sodu.

Rundalės rūmų ansamblis, pastatytas 1736-1740 m. garsaus rusų architekto F. B. Rastrelio pagal Kuržemės hercogo E. J. Birono projektą, turi savitą istoriją ir charizmą. Kiekvienas rūmų korpusas - atskira istorija: rytiniame lankytojams atviras rūmų korpusas, centrinis korpusas - su hercogo apartamentais ir vakarinis korpusas - su hercogienės apartamentais.

Po apsilankymo rūmuose nepraleiskite progos pasivaikščioti prancūziško stiliaus sode, kuriame galėsite patirti, kaip meno formos valdo gamtą. Nors sodas užima tik 10 hektarų, čia galėsite pasiklysti sudėtingame alėjų, pergolių ir bosketų labirinte. Pilies sode dažnai vyksta įvairūs kultūriniai renginiai, koncertai, parodos ir kiti ypatingi renginiai, pritraukiantys lankytojus iš įvairių šalių. Šiuo metu Rundalės pilis yra populiari ne tik kaip muziejus, bet ir kaip vieta vestuvėms, kultūriniams renginiams, koncertams bei kitoms šventėms. Vienos dienos išvyka iš Lietuvos į Rundalės pilį – tai ne tik galimybė aplankyti svarbų istorijos ir kultūros paminklą, bet ir puikus būdas atsipalaiduoti gražioje gamtos ir meno apsuptyje. Lankytojai gali mėgautis tiek pilies architektūra, tiek sodų harmonija, todėl tai ideali vieta trumpai, bet turiningai kelionei iš Lietuvos.

Rundalės pilis kasmet pritraukia tūkstančius lankytojų iš viso pasaulio ir per pastaruosius dešimtmečius ji tapo vienu populiariausių turistinių objektų Latvijoje. Nors tikslios metinės statistikos duomenys gali kisti, kiekvienais metais pilį aplanko daugiau nei 200 000 turistų. Didžioji dalis lankytojų atvyksta iš Latvijos ir kaimyninių šalių, tokių kaip Lietuva ir Estija, tačiau pilyje galima sutikti svečių iš įvairių Europos ir pasaulio šalių.

Kalbant apie tarptautinius lankytojus, Rundalės pilis sulaukia didelio dėmesio iš tokių šalių kaip Vokietija, Rusija, Skandinavijos šalys bei Jungtinė Karalystė. Taip pat pastaraisiais metais išaugo susidomėjimas iš tolimesnių šalių, tokių kaip JAV, Kinija ir Japonija.

Ypač verta paminėti Japonijos turistus, kurie mėgsta aplankyti Rundalės pilį dėl jos išskirtinės architektūros ir prancūziško stiliaus sodo. Japonai dažnai vertina istorinę architektūrą, kultūrinius paminklus ir sodų meną, todėl Rundalės pilies elegancija ir kruopščiai tvarkomi sodai sukelia susižavėjimą tarp šios šalies lankytojų. Be to, pilies vadovybė kartais organizuoja specialius renginius, pritaikytus tarptautinėms grupėms, įskaitant ir Japonijos turistus.

Rundalės pilis ir toliau populiarėja kaip svarbi turistinė vieta dėl savo unikalios architektūros, prabangaus interjero ir istorinių ekspozicijų. Vis daugiau turistų iš įvairių pasaulio kampelių atranda šį Latvijos architektūros perlą, taip prisidėdami prie pilies tarptautinio pripažinimo.

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.