Merė Ausma Miškinienė: apie tai, kas svarbiausia

Lazdijų rajono savivaldybės vadovai (iš kairės): vicemeras Dalius Mockevičius, merė Ausma Miškinienė, administracijos direktorė Šarūnė Dumbliauskienė ir merės patarėja Sigita Lenauskienė.

Kas gero Lazdijuose? Šį klausimą vieni kitiems užduoda lazdijiečiai, dažnai jis girdimas iš svečių, aplankančių savivaldybę. Natūralu – visiems smalsu, kas vyksta savivaldybėje, kuo gyvena šio krašto žmonės, kokie darbai čia vyksta ir kas planuojama artimiausiu metu.

Apie tai, kas svarbiausia vyksta savivaldybėje, apie tai, kokiomis nuotaikomis Lazdijų kraštas pasitinka pačią prasmingiausią pavasario šventę, kalbamės su savivaldybės mere Ausma Miškiniene.

– Neseniai patvirtintas 2024 metų biudžetas. Tie, kas seka jo padalijimą, žino, kad didžioji biudžeto dalis keliauja švietimui. Kokios kitos, daugiausia finansuojamos sritys?

– Tikrai turime kuo džiaugtis. Patvirtintas 2024 m. savivaldybės biudžetas didžiausias, koks yra buvęs – siekia kiek daugiau negu 42 mln. eurų ir yra 5,9 mln. eurų didesnis, negu buvo pernai. Tai atidaus, nuoseklaus ir sąžiningo ilgamečio darbo rezultatas. Jį pasiekėme kartu su savivaldybėje ir jos įstaigose dirbančiais, savivaldybėje gyvenančiais ir įvairią veiklą vykdančiais žmonėmis.

Didėjančios kainos pareikalaus ir didesnių išlaidų, tačiau drąsiai galiu pasakyti, kad finansavimas didės visoms sritims: švietimo, sveikatos, viešosioms paslaugoms ir jų kokybei, kelių, apšvietimo, vandentvarkos infrastruktūros gerinimui bei užimtumo didinimui.

Papildomos lėšos numatytos ir didžiųjų projektų įgyvendinimui, vaikų, jaunimo ir senjorų veikloms, taip pat – kultūros srityje dirbantiesiems, bendruomenėms, žemdirbiams.

Tam, kad visoms sritims finansavimas didėtų, kad darbai vyktų, kad projektai būtų parengti ir laimėti, kad kartu stebėdami šių darbų vykdymo eigą galėtume džiaugtis, kasdien daugybė žmonių įdeda daug pastangų. Esu dėkinga visiems, dirbantiems kartu, visiems, kuriems rūpi.

– Paatviraukite apie dirbančius kartu, apie artimiausią komandą – savivaldybės vadovus. Praeitą kadenciją dažnai girdėjome, kad savivaldybės vadovų komandoje mažai lazdijiečių, o šiuo metu Jūsų komandoje praktiškai tik lazdijiečiai. Ar komanda pateisina lūkesčius?

– Komanda dažnai net viršija lūkesčius. Bet svarbiausia, kad mes dirbdami kartu pateisintume gan didelius Lazdijų krašto gyventojų lūkesčius. Juos atliepti įmanoma tik dirbant su tikrais savų sričių žinovais, kurie greta būtinų kompetencijų turi ir labai gerus administravimo, laiko planavimo įgūdžius. Džiaugiuosi, kad kartu su manimi dirba tikrai darbštūs, teisingi ir principingi kolegos. Jie visada pasirengę padėti tiems, kuriems pagalbos tikrai reikia.

Šių savybių rinkinys nedažnas, bet įgyjamas. Per 4 bendro darbo metus savivaldybėje susiformavo puiki įvairaus lygmens vadovų komanda. Stebėjau, kaip darbštūs ir motyvuoti darbuotojai tobulėja, sprendžia problemas, imasi iniciatyvų ir prisiima atsakomybes.

Vertinu tai, dėl to pakviesti tokius darbuotojus prisiimti skyriaus vedėjų, jų pavaduotojų, patarėjų, tarybos sekretoriaus  ir netgi administracijos direktoriaus ar vicemero atsakomybes buvo labai prasminga ir teisinga.

Be abejo, už galimybę ne politiškai rikiuoti, o atsižvelgiant į turimas kompetencijas burti komandą esu dėkinga visai Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijai bei koalicijos partneriams, tarybos nariams Jūratei Juodzevičienei ir Audriui Klėjui. Politinių paskyrimų šioje kadencijoje nėra.

– Jau baigiasi trys šių metų mėnesiai, apie svarbiausius metų darbus nesame kalbėję. Sakykite, kas reikšmingiausio vyksta Lazdijų rajono savivaldybėje? Dėl ko labiausiai Lazdijų krašto žmonės gali džiaugtis?

– Metai prabėgo nepastebimai. Juos aš pavadinčiau esminių permainų ir proveržio metais. Lazdijų krašte – tikras darbų įkarštis tiesiogine šių žodžių prasme: sparčiai statomas daugiafunkcis sporto centras, vyksta darbai daugelį metų ne tik mūsų savivaldybės, bet ir visos Lietuvos gėda vadintame Lietuvos–Lenkijos pasienyje vykstant Seinų link, prasidėjo ir ilgai laukti naujos autobusų stoties su prekybos centru statybos darbai. Šie darbai – istoriniai, ilgai laukti ir labai svarbūs mūsų krašto gyventojams. Būta skeptikų, kurie nebetikėjo, kad kada nors šie darbai bus išjudinti. Išjudinom.

Daug svarbių ir ilgai lauktų darbų vyksta vandentvarkos, kelių priežiūros ir remonto srityse. Dėmesys ir pagalba skiriama sveikatos srityje dirbančių įstaigų darbuotojams ir pacientams. Modernėja ir mūsų ugdymo įstaigos, naujų erdvių įrengimo darbai vyksta visose trijose gimnazijose. Nepamirštos ir Šeštokų bei Šventežerio mokyklos, o mūsų mokyklos-darželiai tampa vis patogesni mažiesiems. Nesirenkame lengviausių kelių, aktyviai dalyvaujame projektinėje veikloje, gauname finansavimą ir lygiagrečiai investuojame tiek į paslaugų kokybės ir darbo sąlygų gerinimą, tiek į vidaus patalpų remontą, įrangos įsigijimą, tiek į lauko erdvių grąžinimą ir pritaikymą įvairių amžiaus žmonių poreikiams.

– Daug teigiamų atgarsių šalies mastu sulaukė unikalus pavėžėjimo projektas „Lazdijai veža“. Praeitais metais buvo kalbama, kad nemokama pavėžėjimo paslauga tėra „rinkiminis triukas“, kad ji nutrūks baigiantis metams. Nenutrūko. Sakėte tiesą. Ar gyventojai ir ateityje galės naudotis nemokamomis „Lazdijai veža“ paslaugomis?

– Taip, galės. Neabejojau šio projekto sėkme. Pasibaigus projektinėms lėšoms, projektas finansuojamas savivaldybės biudžeto lėšomis. Girdžiu, kaip gyventojai džiaugiasi šia paslauga, matau, kaip pirmyn atgal dūzgia elektrobusiukai ir tikrai galiu pažadėti, kad „Lazdijai veža“ dar ilgai veš.

– Šv. Velykų rytą į bažnyčias išsiruošia net tie, kurie jas lanko retai. Esate pažadėjusi siekti, kad iki 2027 m. atsinaujintų visos savivaldybėje esančios bažnyčios. Pavyks? Kodėl jums tai yra taip svarbu?

– Svarbu, nes tikėjimas yra visa ko pagrindas, svarbu, nes kiekvienas esame verti tiek pagarbos, meilės ir rūpesčio, kiek tos pagarbos, meilės ir rūpesčio atiduodame kitiems.

Mano manymu, taip, kaip savivaldybėje gyventojams reikia modernių ugdymo įstaigų, sveikatos priežiūros paslaugų, taip, kaip reikia gerų kelių, kultūrinių renginių, vaikų žaidimų ar automobilių stovėjimo aikštelių, taip reikia ir jaukių, ne kiaurais stogais ar langais išsaugotų unikalių mūsų krašto bažnyčių.

Ar pavyks? Tikiu, kad taip, bet tam reikia ne tik mano ir savivaldybės tarybos narių susitelkimo, tam reikia ir parapijiečių palaikymo, geranoriškumo. Visokeriopos pagalbos.

Per tuos kelerius bendro darbo metus sutelktomis savivaldybės, klebonų ir geradarių parapijiečių jėgomis bei finansais padarėme labai daug. Galime džiaugtis jau įvykusiais ir vyksiančiais svarbiais darbais Meteliuose, Kučiūnuose, Šeštokuose, Seirijuose, Būdvietyje, Šventežeryje, Lazdijuose esančiose bažnyčiose, greta Dusios ežero esančioje Kryžių koplyčioje, Veisiejų ir Kučiūnų parapijos namuose.

Tikiuosi, kad artimiausiais metais galėsime prisidėti prie Krosnoje, Krikštonyse ir Šlavantuose esančių bažnyčių remonto.

– Artėjant svarbiausioms metinėms šventėms įprasta linkėti kažko gražaus ir šviesaus. Ko palinkėtumėte sau, artimiesiems ir Lazdijų krašto žmonėms?

– Nuoširdžiai linkiu to, kas svarbiausia, to, kas nenuperkama už jokius pinigus: sveikatos, tikėjimo ir meilės. Lai pyktis ir pikti žmonės niekuomet netampa Jūsų patarėjais.

Lazdijų r. sav. inf., „Lazdijų žvaigždė“ (2024-03-29)

 

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Kodėl nėra valukonio nuotraukoj?

Mano nuomone, tai merei svarbiausia pasirodyti ,,fotkėse", o darbų, kai vienas pilietis užminė mįslę ,,žalias" nulis...

Kodėl nėra fotkesia NARCIZOOOOO ?????

Smaukinėjasi….

Tai turbūt jų visų paskutinė kadencija? Nusivyliau.

Nebalsuosiu daugiau .princesė melagė ,žodžio nesilaiko . Ir vėl "stotis " bus parūriškės kaime . Ar nebuvo galima įrengt "pašiūrę " miestelio centre ????

O kur šitas ponas prieš rinkimus buvo, smagu dabar išsišiepus pozuoti?

Pastoviai giretės darbais . Dabar , kad lėšų gausit daugiau . Tai gal trečią vandens trasą tiesit Šeštokų sen. Mikniškių km. ? Jau antrą nutiesėt neseniai , išskirtiniems žmonėms nereikalingai . Gal pinigų neturėjot kur dėt ? Štai kur jūs lėšas dedat . O PAGRINDINĖJ VANDENS TRASOJ , vandens koybės negerinat . Kurio kaip jūs žinot negalima net naudot , kaip rodo ir jums atsiųsti vandens tyrimai . Vilniaus maisto veterinarijos tarnybos .

Protingi supranta ir džiaugiasi. O kiti ....