Karantino metu keičiasi ir sportininkų gyvenimas. R. Paulionis dirba prie didelio projekto, apie kurį greitai sužinosime

R. Paulionis: „Buvo suplanuotos viso pavasario sezono varžybos, išvykos į Europos šalis, supirkti skrydžių bilietai...“

Apie tai, kaip karantino sąlygomis gyvena sportininkai, kalbuosi su Lazdijų sporto klubo „Sakalas“ prezidentu, Europos kultūrizmo ir fitneso čempionato bronzos medalio laimėtoju Remigijumi Paulioniu.
Kai kurių startų teko atsisakyti jau, ko gero, visam gyvenimui
–  Kaip jūs pats priimate karantiną? Kaip dar vieną iššūkį savo gyvenime savo, kaip sportininko, karjeroje ar tiesiog kaip situaciją, kuri yra, kurią reikia išgyventi?  
– Na, situacija palietė ne tik mano, kaip sportininko, gyvenimą, tačiau ir kaip šeimos vyro, tėčio, šeimos galvos. Susikaupiau ir iškart planavau... Saugumas, kasdienybės perplanavimas, maisto, buities reikmenų įsigijimas – ir dar visko daug. Būtent šiuo periodu man, kaip sportininkui, tai sukėlė šiek tiek daugiau sumaišties, mat buvo suplanuotos viso pavasario sezono varžybos, išvykos į Europos šalis, supirkti skrydžių bilietai, suplanuoti startai, o kartu ir sportas bei mityba minučių tikslumu.
Sporto planai sugriauti visiškai, mat pavasario sezono varžybos ne nukeliamos – jų atsisakoma. O mūsų sporte būtent planavimas dienų ir net valandų tikslumu yra labai svarbu. Teko susitaikyti, atsisakyti startuoti gal net jau visam gyvenimui. O ir laikas eina, norisi skirti laiko ir kitiems dalykams, sporto prioritetus perkeliant vienu ar keliais laipteliais žemiau, pasiliekant tik kaip geros savijautos, sveikos gyvensenos kelią. Normalu, jog su tuo teko susigyventi, planuoti iš naujo, mėginant viską, ką duos ši situacija, paversti galimybėmis – ne kliūtimis.
Dienotvarkė pasikeitė visiškai. Saugumas tapo prioritetas saugant vyresnius artimuosius, tėvus, mažąją dukrytę.
Karantinas – ne kliūtis sportininkams tobulėti
– Kaip karantino sąlygomis jums pačiam pavyksta išlaikyti sportinę formą?
– Sportinė forma (matomas pilvo presas ir kiti raumenys) – tai rezultatas, kuris apie 70 proc. priklauso nuo virtuvės. Tad šioje vietoje karantinas nebuvo tas faktorius, kuris kažką virtuvėje pakoreguotų kardinaliai. Išliko griežta mityba, tinkamas kilokalorijų skaičius, tinkami maisto produktai ir vitaminai bei mineralai.
Teko pakoreguoti sportinę veiklą, viską perkelti į namų bei lauko sąlygas. Sumažėjo kilogramų skaičius, kuriuos tenka kilnoti salėje, tačiau juos pakeičiau į pratimus su savo kūno svoriu, pasipriešinimo gumomis ir pratimais lauke. Jau turint įdirbtus ir užaugintus raumenis, išlaikyti jų tonusą be sporto salės inventoriaus yra lengviau nei tokiomis pačiomis sąlygomis auginti raumeninę masę. Tad šiuo metu neprarasti formos tikrai nėra labai sunku, tinkamai susidėliojus sporto programą, pritaikytą mūsų karantinui.
– Ar gali sportininkas karantino sąlygomis augti – tobulėti?
– Oi, žinoma! Dažnai sportininkai užsiciklina ir įpranta daryti viską taip pat. O nekeičiant sportinių apkrovų, metodikos, stiliaus ir pats progresas sustoja. Kartais, išmėginant ką nors nauja, kūnas gauna naują šoką ir ima progresuoti dar labiau, tarsi mėgindamas gintis nuo naujo, jam nepažinto, nemėginto fizinio krūvio.
Dar vienas būdas sportininkams šiuo metu tobulėti – tai naujos mokslinės literatūros sporto tema skaitymas. Kai mus užvaldo rutina ir didelis gyvenimo tempas, retas kuris atranda pakankamai laiko apžvelgti naujausius teorinius sporto atradimus. Tad šiuo metu – geras metas sužinoti daug naujo.
Tikimasi, jog mėgstantys sportuoti pasiilgs sporto salių
– Ištuštėjusios sporto salės... Kaip manote, ar po karantino noriai ir drąsiai čia sugrįš mėgstantys sportuoti?
– Manau, kad kardinalaus pokyčio nebus, nei buvo prieš karantiną. Gal bus kiek keista, jei karantinas baigsis šiltuoju metų laiku, išsiilgę sporto salės inventoriaus, sportininkai ir šiltuoju metų laiku bus aktyvesni sporto salėje, lyginant su praėjusiais metais tokiu pat metu. Taip bus turbūt todėl, jog lauke daugelis jau per karantiną bus atidavę nemažai „parako“ ir išsiilgę tikro didelio krūvio su dideliais svoriais. Tačiau didelių pasikeitimų žmonių įpročiuose sporto atžvilgiu nesitikėčiau. Žinoma, atsiras tokių, kurie karantino metu išbandę sportą, kuris jiems buvo svetimas visą gyvenimą, atras kažką, kas juos ir toliau ves šia linkme.
– Ar pas mus atsirastų norinčių sportuoti namuose, treneriui vadovaujant nuotoliniu būdu? Ar tai labiau priimtina ne mažų miestelių, o didmiesčių žmonėms?
– Manau, atsirastų. Nuotoliniai mokymai, nuotolinės treniruotės yra patrauklios būtent tuo, jog nesvarbu, kuriame pasaulio kampely esi, tiesiog esi su visais bendroje virtualioje erdvėje. Tam tereikia pačių žmonių noro. Noro ir drąsos išdrįsti prisijungti pirmą kartą. Keisti tik pirmieji kartai, kaip ir visi kiti gyvenimo pirmieji kartai. Vėliau tai taptų įprasta ir, manau, netgi linksma.
SOS: kilogramai sėda ant kūno. Ką daryti?
– Dabar, kai šeimos namie, dažna moteris sako iš virtuvės neišeinanti – gamina. O ir draugas, bičiulis mieliausias – šaldytuvas. Kilogramai lyg iš dangaus, bet, ko gero, ne visai taip, kaupiasi, „sėda“ ant kūno. O juk vasara ateis... SOS: ką daryti?
– Na, pradžioje patarčiau rinktis sveikuoliškus receptus. Taip, laiko namuose praleidžiame daugiau, tad natūralu, kad noro kažką pagaminti irgi kyla daugiau. O jei dar skaniai... Tačiau dabar visi juk turime internetą, gana nesunkiai galime rasti sveikuoliškų receptų, kaip pasigaminti sveiką picą ar tortiliją, kuri niekuo nesiskirs nuo įprastos, tik bus žymiai sveikesnė. Taip pat labai aktyvūs socialiniuose tinkluose Lietuvoje garsūs sportininkai, kurie dalijasi savo unikaliais sveikais receptais ne tik su surašytais ingredientų svoriais, bet ir su suskaičiuotomis kalorijomis bei baltymų, riebalų, angliavandenių, cukraus ir skaidulų kiekiais. Tad galimybių gaminti skaniai ir nesustambėti tikrai turime.
–  Kokį maistą labiau rinktis? Ką daryti, kad ant svarstyklių užlipus nereikėtų aiktelti iš siaubo? Klausiu: ką aš galiu padaryti, ką visi galime daryti?
– Esminiai principai turbūt būtų šie: gerkite pakankamai skysčių. Netgi sakyčiau – pakankamai ir dar šiek tiek. 70 kg sveriantis asmuo turėtų per dieną išgerti ne mažiau kaip 2 litrus skysčių. Į tai įskaičiuokite vandenį, žolelių arbatas. 10 minučių prieš kiekvieną valgymą išgerkite stiklinę vandens. Savo maisto racione padidinkite daržovių skaičių, stenkitės, kad jūsų lėkštėje daržovės užimtų 2/3 jūsų lėkštės turinio. Visus saldainius, sausainius, tortus stenkitės pakeisti į vaisius, rečiau – į džiovintus vaisius. Palikite saldumynus šventėms, t. y. būtent tam, kam jie ir buvo sugalvoti. Stenkitės ugdytis įprotį neužkandžiauti neplanuotai, intuityviai ar emociškai. Susidėliokite dienotvarkėje 3 pagrindinius valgymus ir 1–2 užkandžius, kuriuose vyrautų vaisiai, daržovės ar dalis riešutų, sėklų.
Patarimai, kad ta „koronė“ mus aplenktų...
– Kaip stiprinti imunitetą, kad virusas mus aplenktų?
– Svarbiausi dalykai – tai tinkamas poilsis: ne mažiau kaip 7–8 valandos miego, kurio metu mūsų kūnas save regeneruoja, atnaujina, stiprina. Tam reikia tinkamos, pilnavertės mitybos, daug daržovių, vaisių bei vandens. Imunitetą stiprina taip pat reguliarus fizinis krūvis, tad jo jokiu būdu neapleiskite. O iš esmės tinka viskas, kas daro mus laimingus. Laimingas kūnas – visada stipresnį imunitetą turintis kūnas. Tad venkite streso ir neužsikrėskite panika, kurią šiek tiek kelia per didelis srautas žinių apie pasaulinę pandemiją. Nereiktų pamiršti ir maisto papildų, kurie stiprina imunitetą: vitaminų ir mineralų komplekso, vitamino C, cinko, magnio, sėlenų, Omega–3.
Sportininkas ragina savanoriauti
– Kaip karantino sąlygomis gyvena jūsų šeima? Daugelis skundžiasi, kad sunku išbūti namuose... Ką veikiate?
– Žinoma, esame kartu daugiau nei įprastai. Bet to buvome pasiilgę, tad šiuo metu negalėčiau pasakyti, kad sunku išbūti namuose. Priešingai – vis dar mėgaujamės laiku kartu, šiek tiek sulėtėjusiu tempu, galimybe pažaisti žaidimus, pažiūrėti kartu filmą ar paskaityti knygą. Trinties jokios nejaučiame. Gal dar mažai laiko praėjo, tad sugebame įžvelgti galimybę pabūti drauge daugiau nei įprastomis sąlygomis, kai visiems trūksta laiko. Kai žmona dirba, su dukryte mokomės nuotoliniu būdu, kur iš darželio „Kregždutės“ auklėtojos atsiunčia užduotis visai savaitei. Šiemet ir gimtadienis kitoks, kurį prisiminsiu visą gyvenimą, mat buvo suplanuota viskas kitaip, bet, kaip sakoma, nori prajuokinti Dievą – pasakyk jam planus.
Veiklos namuose tikrai netrūksta, turiu darbo ir prie vieno didelio rajono projekto, apie kurį greitai sužinosite. O Lazdijų rajono gyventojams noriu palinkėti ir toliau vykdyti visus reikalavimus: dažnai plauti rankas, į parduotuves eiti tik su kaukėmis ir pirštinėmis, nesvarbu, kad gyvename saugiausiame rajone – viskas priklauso tik nuo mūsų pačių. Apsaugokite save ir kitus. Esant galimybei, užsiregistruokite į savanorius „Saugūs kartu“. Aš tai jau padariau.

PURŠKIAMAS MAGNIS ir jo nauda

 

Dineta Babarskienė, „Lazdijų reklama“

 

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Dievuliau...pats sau grazus, protingas, veiklus ir tuo patenkintas NARCIZAS :D

Smegenis geriau lavintų.

visiems yra žinoma, kad sveikam kūne sveika siela. Šaunuolis.

Aha, ypač, kai kūne papildai baltymų :D

Aha, ypač, kai kūne papildai baltymų :D

Tobulai išlavintas kūnas! Šaunuolis, Remigijau! Ir toliau taip.

Labai daug sportininku atkrisdavo is sporto centro po tokio "trenerio" bendravimo su lankytojais. Tyciojimasis, piktybinis juokimasis visu akivaizdoje, lankytoju skirstymas i "luomus", saves aukstinimas... Ileiskit vel ji kur nors dirbt, tai bus tuscia sale.

Profkeje dave sau kai buvo jauna. O dar....

tai ydomu kokį cia projektų jis daro, o kur dirba ?

Lazdziju sporcininkas vot:)))

Ar tie „pripompuoti“ raumenys pailgins gyvenimą žmogui? Nemanau...