Sklandrausis

Asociatyvi nuotr.

Šis straipsnis - apie vieną iš unikaliausių Latvijos patiekalų - Sklandrausį. Tai pirmasis Latvijos patiekalas, kuriam Europos Komisija suteikė „Garantuotos tradicinės specialybės“ statusą, priskirdama jį prie kitų Europos specialybių, tokių kaip šampanas, „Gorgonzola“ ir „Camembert“.

Sklandrausis yra daržovių pyragas, kuris gaminamas iš rugių tešlos, užpildytos morkų ir bulvių mišiniu, ir valgomas šaltas su arbata ar pienu. Patiekalas kilęs iš Kurzemes (Latvijos vakarinės dalies) XVI-XVII amžiuje. Pavadinimo dalis „rausis“ (pyragas) tradiciškai reiškia, kad pyragas buvo keptas nušluotais karštais pelenais ar anglimis, o „sklanda“ reiškia „šlaitas“ kuris nurodo pyrago krašto formą.

Nors sklandrausis yra įtrauktas į specialiųjų patiekalų sąrašą ir turi būti gaminamas pagal tradiciją, yra daugybė recepto variacijų. Kai kurie naudoja cukrų, kiti medų; kai kurie užpila grietinėlę ant morkų sluoksnio, o kiti pievagrybių įdaru ir tai daro sklandrausius dar skanesnius.

Norintiems pasigaminti sklandrausius, reikės šių ingredientų: 400 g rugių miltų, 100 g sviesto, 1puodelio šilto vandens, 1 šaukšto cukraus, 1/2 šaukšto druskos, 7 vidutinio dydžio morkų, 2 šaukštų grietinėlės, 2 šaukštų medaus, 1 kiaušinio, 2 vidutinio dydžio bulvių, 100 ml pieno ir 25 g sviesto.

Šios patiekalo sėkmės paslaptis yra ne tik tradicinis ingredientų derinys, bet ir rankų darbo pridėtas skonis. Ruošiant sklandrausius svarbu laikytis recepto, tačiau taip pat rekomenduojama leisti sau eksperimentuoti su skirtingomis prieskonių arba užpildų kombinacijomis.

Pasigaminkite savo sklandrausius - daržovių pyragėlius:

Morkas nulupkite, supjaustykite ketvirčiais, sudėkite į vidutinį puodą, užpilkite vandeniu ir virkite, kol suminkštės. Bulves nulupkite, supjaustykite ketvirčiais, sudėkite į atskirą puodą, užpilkite vandeniu ir virkite, kol suminkštės. Kol daržovės verda, paruoškite tešlą.

Vandenyje ištirpinkite druską ir cukrų. Miltus sumaišykite su minkštu sviestu ir supilkite vandenį, gerai išmaišykite, kad susidarytų tešla. Minkykite tešlą 5–7 minutes, kol ji bus pakankamai minkšta, kad būtų galima kočioti.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Tešlą iškočiokite 3-5 mm storio. 8 cm sausainių formele iškirpkite 15 diskų. Užlenkite 1 cm kraštelius, kad suformuotumėte konditerijos formeles.

Lakštus dėkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.

Paruoškite įdarą. Morkas nusausinkite ir sudėkite į virtuvinį kombainą. Įpilkite medaus, kiaušinio ir grietinės ir maišykite 20 sekundžių. Nusausinkite bulves, sutrinkite iki vientisos masės, supilkite pieną ir sviestą ir maišykite, kol gerai susimaišys.

Norėdami užpildyti konditerijos formeles, užtepkite 1 arbatinį šaukštelį bulvių košės, ant viršaus uždėkite šaukštą paruoštų morkų. Kartokite, kol visos formos bus užpildytos.

Įdėkite kepimo skardą į orkaitę ir kepkite 15-20 minučių, kol tešla iškeps ir įdaras pasidarys šiek tiek auksinis.

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.