Pastarnokų auginimas

Tai salierinių šeimos augalai, vertinami kaip dietinės daržovės, galinčios visiškai pakeisti bulves. Valgomi šakniavaisiai, kurie turi žymiai daugiau mineralų ir vitaminų (ypač daug kalio) nei morkos. Pastarnokais paprastai gardinamos sriubos, troškiniai ar salotos, tačiau juos galima valgyti ir vienus (termiškai apdorotus arba ne). Savo išvaizda pastarnokai panašūs į blyškias morkas, o skoniu – į salierus ir petražoles.
Pastarnokai – šalčiui atspariausios šakninės daržovės, galinčios net žiemoti dirvoje. Jos puikiai dera drėgname, puveningame, vidutinio sunkumo dirvožemyje. Jei jame per mažai puvenų, verta patręšti kompostu arba perpuvusiu mėšlu (šviežias netinka).
Sėklas berti reikia eilėmis, paliekant tarp jų 50-60 cm tarpus. Sudygsta po 15-20 dienų. Kai išauga du pirmieji tikrieji lapeliai, pastarnokai retinami taip, kad tarp augalų liktų 8-10 cm. Po retinimo reikia patręšti amonio salietra, superfosfatu ir kalio druska. Derlius nuimamas vėlai rudenį, prieš pat šalnas - spalį arba lapkritį. Rankomis salierus išrauti labai sunku, todėl verčiau iškelkite juos iš dirvos su šakėmis. Šakniavaisiams nupjaustykite lapus, o vėliau šias daržoves neškite į rūsį.
Šakniavaisius galima palikti darže per žiemą. Tokiu atveju pavasarį jie bus žymiai sultingesni ir skanesni nei atnešti iš rūsio. Tiesiog nupjaukite jų lapus, apkaupkite, o žiemai pasibaigus, iškaskite kol nepradėjo atauginėti lapai.
Šios daržovės mėgsta saulėtas vietas, yra atsparios šalčiams ir sausroms. Sėjama į dirvą nuo gegužės pradžios, į daigyklas – nuo kovo. Tai lėtai augantys augalai. Pasėti tiesiai į dirvą, sulapoja tik liepos mėnesį. Dirvą aplink juos patariama dažnai supurenti, išrauti piktžoles. Norint sulaukti gero derliaus, reikalingas dažnas tręšimas.
Karštą dieną pastarnokų geriau neliesti. Ravėjimą ir purenimą palikite vėsesniam orui, ankstyvam rytui ar vėlesniam vakarui. Karštyje šių daržovių lapai išskiria nemažai eterinių aliejų, kurie patekę ant odos, gali alergizuoti.
Pastarnokai prastai dera toje pačioje vietoje kasmet, taip pat šalia kitų jiems giminingų augalų (salierų ar petražolių).