„Liepų rato“ sėkmės paslaptis: ir ypatingi patiekalai, ir Masalskių puoselėta vieta

Restorano šeimininkai broliai Skirmantas (kairėje) ir Irenijus Morkevičiai – Veisiejuose gimę, augę ir jaunystėje šokius liepų rato estradoje lankę.  

Nuotr. iš asmeninio archyvo.

Lazdijuose mus maitinančios įstaigos po vasaros gyvena tylesnį gyvenimą. Apie tai byloja ir mažesnis lankytojų skaičius pietų pertraukų metu, ir tamsūs jų langai vakarais. Tačiau „Liepų ratas“, įsikūręs Veisiejų miesto parke ir nuo birželio 13-osios skaičiuojantis dar tik šeštąjį savo gyvavimo mėnesį – priešingai. Beveik kiekvieną vakarą džiaugiasi svečių šurmuliu. Jo savininkai džiaugiasi, kad atrado savo gyvenime šią vietą, pateisinusią ne tik verslo lūkesčius, bet ir asmeninius pomėgius. O labiausiai sako esantys laimingi dėl to, kad pavyko atliepti ne tik veisiejiečių, ne tik Lazdijų rajono gyventojų, bet ir gausiai Veisiejus lankančių turistų poreikius.

Į laikrodžius nesidairo

Su viena šeimos restorano „Liepų ratas“ savininkių Ala Morkevičiene kalbėjomės lapkričio 13-ąją. Tą dieną sukakto penki mėnesiai, kai „Liepų ratas“ plačiai atvėrė duris ir pradėjo veiklą. Ir nuo tos dienos, sako Ala, nė vieno karto neteko nusivilti nei savo sprendimu kurti šeimos verslą, nei lankytojais, kurie nepamiršta čia užsukti ir papietauti, ir pasėdėti vakarais.

„Tikrai turime nemažai mus mylinčių žmonių, kurie ir iš Lazdijų ar kitų rajono gyvenviečių, kaimų atvažiuoja. Atvyksta ne tik šiaip pasėdėti ir pavalgyti, bet ir užsako šeimos, draugų, kolektyvų pobūvius. Tokiais atvejais, sako Ala, personalas į laikrodžius nesidairo. Jei reikia – dirba ir valandą ar dar ilgiau, nei nustatytas oficialus darbo laikas.

„Viską darome dėl žmonių. Dėl jų atidarėme šį nuostabų restoraną, dėl jų stengiamės, kad būtų patenkinti ir čia gaminamais patiekalais, ir aptarnavimu, ir darbo laiku“, – sako ji.

Ir išvaizda, ir patiekalų kokybė patenkina net išrankiausius

Paklausta, ar yra „Liepų rato“ valgiaraštyje koks nors ypatingas patiekalas, Ala iškart sako – tai vištienos kroketai su pistacijomis ir raudonu pesto padažu pastarnokų patale. Šis patiekalas ypatingas savo skoniu, kuris sukuriamas kantrių virtuvės šefų ir visų darbuotojų pastangomis: visos patiekalo dalys, pavyzdžiui, pistacijų sviestas, pesto padažas, gaminamos vietoje. Kitas – anties krūtinėlė, kuri gaminama tik iš nešaldytos antienos, su karamelizuotomis slyvomis. Kiaulienos sprandinės kepsnys, kurio autorius yra pats restorano savininkas Irenijus Morkevičius – taip pat ypatingas, nepakartojamas, nes ir marinuojamas ilgai su ypatingais prieskoniais, ir kepamas lėtai.

„Mes patys mėgstame keliauti, kelionėse ragauti įvairius, dažnai neįprastus patiekalus. Kai kuriuos jų atvežame į „Liepų ratą“ mūsų žmonėms“, – atvirai pasakoja A. Morkevičienė. Pasak jos, dauguma patiekalų, kurie per pastaruosius mėnesius atsirado restorano valgiaraštyje, gimė kartu visiems – ir restorano savininkams, ir virtuvės šefams – diskutuojant, eksperimentuojant.

Ne vadovauti, o dirbti

Pareigų ar atsakomybių „Liepų rate“, pasak Alos, niekas griežtai nesidalina. Reikalui esant, prie puodų stoja ir patys savininkai. Paklausta, ar moka gaminti visus valgiaraštyje esančius patiekalus, ji sako, kad maisto gaminimas yra restorano savininkų pomėgis, hobis, kurį jie puikiai išmano. O kai patys ir restorane pradėjo gaminti, išmoko dar daugiau. Todėl ne problema, jei virėją, susirgus jos vaikams, tenka pakeisti.

Pati Ala sako dažnai dirbanti padavėja. Mato to darbo privalumą – tuomet išklauso žmonių nuomonę, pasiūlymus, gauna naujų kontaktų, turi galimybę pabendrauti.  

Ji žino – ne vienas „Liepų ratui“ prognozavo sėkmę iki rugsėjo, vėliau – iki Vėlinių, dabar – iki pirmojo sniego. Tačiau ji sako jau dabar matanti galimybes dirbti per žiemą, ištisus metus. Atsirado naujų veiklų: atvykstantys į Veisiejų regioninį parką turistai užsisako ir edukaciją – ragauti šio krašto patiekalus. Taip restorano meniu atsirado ir dzūkiškos bandos ant lakštų, „šiuškės“ su spirgučiais. Ala džiaugiasi gražia bendryste su regioninio parko direkcija. Gretimai gyvendami, vieni kitus reklamuoja ir bendradarbiauja.

Per penkis mėnesius pamažu išsigrynina „Liepų rato“ kryptis, koncepcija, prioritetai. „Nenorime rajone būti tik dar viena vieta pavalgyti. Ypatingam maistui mus įpareigoja ir pati vieta, ir pavadinimas. Juk šias liepas, kurios stovi ratu aplink mūsų restoraną, prieš 300 metų sodino pats Veisiejų dvaro ir šio parko savininkas etmonas Mykolas Masalskis. Žinodami, kad esame išskirtinėje vietoje, norime ir savo veikla nešti apie tai žinią mus aplankantiems žmonėms“, – kalba Ala Morkevičienė.

Ir jiems patiems ši vieta – sauganti gražius prisiminimus. Abu savininkai broliai Skirmantas ir Irenijus Morkevičiai – čia gimę, augę ir jaunystėje šokius liepų rato estradoje lankę. Ala prisimena, kai sugrįždavo visi pas tėvus į svečius, kai vaikščiodavo po Veisiejų parką ir matydavo šią nuostabią vietą, dažnai pasikalbėdavo tarpusavyje, kodėl tokios unikalios erdvės niekas neišnaudoja. Laikas bėgo, niekas nedrįso pabandyti, todėl teko jiems. Dabar Morkevičiai džiaugiasi, o abejojusieji – pavydi...

Kalbėdama ji dar pasidžiaugia, jog neseniai restorane turėjo gyvos muzikos – atlikėjas buvo atvykęs net iš Vilniaus. Ir ateinantį šeštadienį (ne šį) yra numatyta speciali programa, pakviesta atlikėja.  Taigi, sekite „Liepų ratą“ feisbuke.

Naujųjų vakarėlio šiemet neplanuoja

Ala Morkevičienė sako, kad kalėdinių pasisėdėjimų bus – įmonės jau užsako šventinius vakarėlius. O Naujųjų metų su programa specialiai ruošti neplanuoja. Dar nežino vietos gyventojų poreikių. Bet šventinė aplinka ir patiekalai bus – norintieji galės čia sutikti Naujuosius, švęsti su draugais ar gimine. Viso restorano, abiejų jo aukštų, sako Ala, dar niekas nebuvo užsakęs. Nors tokia galimybė yra. Tačiau antrame aukšte, talpinančiame iki 30 žmonių, dažnai yra rengiami gedulingi pietūs. „Liepų ratas“ jau turėjo ir bendraklasių susitikimą, kuriame dalyvavo apie 40 žmonių. Ekskursantų grupės taip pat nemažos. Todėl restorano komanda išmoko suktis darniai ir spėriai, kad visi liktų patenkinti ne tik patiekalų kokybe, bet ir aptarnavimo spartumu.  

Teko lankytis „Liepų rate“ su draugėmis

Vieta šalia grojančio Ančios ežere fontano yra unikali kažkokia nepaaiškinama ramybe, užuovėja. Tuo restorano savininkai sako jau įsitikinę. „Pirmąją mūsų veiklos vasarą „Liepų ratą“ aplankė gal pusė Lietuvos. Girdėjome daug komplimentų ne tik mūsų virtuvei, bet ir Veisiejams. Tikiu, kad kitąmet jų bus dar daugiau. Nes geros žinios greitai plinta iš lūpų į lūpas“, – džiaugiasi Ala Morkevičienė.

Beje, vieną penktadienio vakarą, dar iki šio interviu, teko lankytis „Liepų rate“ su draugėmis. Romansų vakaras Veisiejų kultūros namuose, po to – puiki vakarienė ir jaukus pasisėdėjimas „Liepų rate“... Kažin ar galima rajone rasti, kaip turiningiau ir gražiau praleisti savaitgalio vakarą? Turime pripažinti, jog visi mūsų išbandyti patiekalai – ir Alos minėti vištienos kroketai, ir jautienos karpačas, ir Cezario salotos su krevetėmis – buvo puikūs, jokių priekaištų. O kai grįžome į Lazdijus, mus pasitiko tamsūs garsaus mūsų restorano „777“ langai. Jo patiekalai – tikrai puikūs. Tačiau jau metas dairytis jo savininkams ir kitų lankytojus čia pritraukiančių veiklų...

Dalė Vailionytė, „Lazdijų žvaigždė“ (2024-11-15)

 

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.